samen zorgen
OMDAT ER NIET GENOEG MENSEN IN DE ZORG ZIJN
Samen de zorg delen?
OMDAT ER NIET GENOEG MENSEN IN DE ZORG ZIJN
Samen de zorg delen?
Samen zorgen betekent dat meer mensen de zorg voor een cliënt delen. Ingeborg van der Cingel was in 2023 programmaleider Samen zorgen. Niels Oosterbaan van Odion Kaaikhof in Assendelft is teamleider in opleiding. Zij praten hier samen over.
‘Eigenlijk zijn we al bezig met Samen zorgen’, vindt Ingeborg. ‘Is er op een locatie een cliënt die graag wil fietsen, dan zoekt de begeleiding een vrijwilliger. Kan de vaste kok niet? Laten we kijken of iemand uit de vriendenkring kan koken. Er zit alleen nog geen structuur in.’
durven vragen
Samen zorgen is nodig, omdat er niet genoeg medewerkers in de zorg zijn. ‘Voordat ik bij Odion Kaaikhof kwam, werkte ik op een locatie voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel’, vertelt Niels. ‘Daar konden we niet voldoende medewerkers krijgen. Toen zijn we begonnen met Samen zorgen. We vroegen de cliënt: ‘Ken je iemand die met jou kan koken?’ Of: ‘Is er iemand die met je mee kan naar het ziekenhuis?’ De begeleiding ging dus meer regelen dan dingen zelf doen.’
Niels: ‘We willen onze uren slimmer besteden’
zorgen
Maar als meer mensen gaan meehelpen met zorgen, hoe weet je dan zeker dat alles goed gaat? ‘Het wordt best lastig om alles goed met iedereen af te stemmen’, denkt Ingeborg. ‘Maar bij jou en mij gaat ook wel eens wat mis. We zullen moeten leren dat risico er soms bij hoort.’ ‘Je kunt ook mensen in de omgeving van de cliënt leren hoe ze het zo veilig mogelijk kunnen maken’, oppert Niels.
slim
Bij Odion Kaaikhof kijken ze wat een begeleider precies doet op een dag. Wat moet echt door iemand met een diploma gebeuren? En wat kan misschien iemand anders doen - bijvoorbeeld mensen uit het netwerk, vrijwilligers of buurtgenoten? En kan zorgtechnologie helpen? ‘Met dit alles denken we dat wij onze uren slimmer kunnen besteden’, zegt Niels.