seksualiteit en veiligheid
NIEUW HULPMIDDEL VOOR BEGELEIDERS
Makkelijker praten over seks
MMet cliënten praten over seks is niet altijd makkelijk voor medewerkers. In 2023 vonden we een mooie manier om dat makkelijker te maken: het Vlaggensysteem.
NIEUW HULPMIDDEL VOOR BEGELEIDERS
Makkelijker praten over seks
Met cliënten het gesprek aangaan over seksueel gedrag is niet voor iedere medewerker even gemakkelijk. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat je in zo’n gesprek je eigen normen en waarden projecteert? Om medewerkers hiervoor handvatten te geven, zochten we in 2023 naar een geschikte methode. Dat werd het Vlaggensysteem.
Linda van der Meer en Marijke Rasch zijn bij Odion consulent Seksualiteit en veiligheid. Dat zijn gedragsdeskundigen die extra veel van dit onderwerp weten. ‘Ieder mens heeft zijn eigen idee en mening over seks’, weet Linda. ‘Van begeleiders horen we: het is lastig om die mening los te laten als we met cliënten over seks praten. Daarom doen begeleiders dat misschien te weinig.’
handvat
Linda en Marijke zochten een manier om het makkelijker te maken. Ze vonden het Vlaggensysteem. ‘Ook andere organisaties in de gehandicaptenzorg gebruiken dit’, zegt Marijke. ‘Een begeleider kijkt: wat is er aan de hand? Dan kun je op een lijst kijken: hoort dit gedrag bij iemand van die leeftijd en/of met die beperking? Een groen vlaggetje betekent dat iets wel kan. Een geel vlaggetje zegt dat het op het randje is. Rood betekent: dit gedrag is niet goed. En zwart wil zeggen dat het gedrag echt niet kan. Begeleiders krijgen ook tips hoe ze op dit gedrag kunnen reageren.’
uitleggen
De consulenten denken dat begeleiders hierdoor beter met cliënten over seks kunnen praten. In 2024 leren verschillende medewerkers hoe het systeem werkt. Zij kunnen het dan weer aan collega’s uitleggen.
meldingen
Odion heeft op dit moment te weinig consulenten Seksualiteit en veiligheid. Daarom is besloten dat zij niet meer de meldingen rond huiselijk geweld oppakken. Dat doen voortaan de gedragsdeskundigen. De consulenten hebben ervoor gezorgd dat de gedragsdeskundigen weten hoe dat moet.
Begeleiders vinden het lastig hun eigen opvatting los te laten’