verdieping

Hoe zoeken wij naar een betekenisvolle daginvulling?
Odion staat voor een samenleving waarin iedereen volwaardig meedoet. Waar we voorheen keken wat voor cliënten de beste plek was in ons eigen dagbestedingsaanbod, doen we dat nu binnen de samenleving. We zoeken naar een betekenisvolle daginvulling die aansluit bij hun interesses, talenten en vaardigheden. Soms hebben die vaardigheden eerst nog wat ontwikkeling nodig, dat kan sinds kort via de diverse leer- en ontwikkelplekken die we opzetten. Als kwartiermaker IJmond benadert Mathijs Afman daarvoor bedrijven in deze regio. Dit heeft inmiddels enkele mooie samenwerkingen opgeleverd, zoals bij Primos Sport in Beverwijk. Een van de cliënten die hier werkervaring opdoet, is Gabriela.
Hoe verhouden huisregels zich tot de WZD en ons kompas?
Sinds de komst van het Odion kompas en de Wet zorg en dwang (WZD) denken wij veel na over de balans tussen vrijheid en veiligheid, zowel op cliëntniveau als op locatieniveau. Dat maakt dat we steeds vaker zogenaamde huisregels tegen het licht houden: waar raken deze de onvrijwillige zorg? Zo mogelijk laten we de regels vallen en gaan we met de cliënten het gesprek aan over hoe dan wél. WZD-functionaris Gerdien Rebel vertelt hoe we deze ontwikkeling binnen onze organisatie stimuleren.


Hoe normaal is ‘divers’ en ‘inclusief’?
Bij Odion vinden we dat onze teams een afspiegeling zouden moeten zijn van de samenleving. In een divers team kun je van elkaar leren en dat verruimt je blik: op elkaar en op de wereld, én op de cliënt die er bij gebaat kan zijn wanneer een teamlid iets van een andere kant kan bekijken of invoelen. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we hierin nog een lange weg hebben te gaan. Gelukkig zijn er inmiddels mooie voorbeelden van locaties waar dit al heel goed lukt. Voor teamleiders Carola Groot (Odion Karavaanstraat en Odion De Oeverlanden – beiden Purmerend – en Odion Boelenspark in Volendam) en Ramona Knaap (Odion Het Klaverland in Castricum) zijn diversiteit en inclusiviteit inmiddels zo normaal, dat ze geen issue meer zijn.

Hoe vertalen we koersplannen naar de praktijk?
Tussen eind 2022 en begin 2023 stelden vrijwel alle Odion-locaties hun eigen koersplannen op, op basis van de zes ontwikkelopgaven die wij eerder formuleerden voor onze hele organisatie. Daarin bepaalden de teams wat hun teamfocus wordt de komende jaren en legden ze de voor hen passende accenten. Maar hoe vertaal je zo’n plan naar de praktijk, zodat je daadwerkelijk bereikt wat je samen voor ogen hebt? Twee teams leggen uit hoe zij dit hebben aangepakt en wat dat tot nu toe heeft gebracht. Aan het woord zijn teamleider Ilse Ruff en begeleider Sophia Koomen van Odion Lijsterstraat in Wormerveer. Zij praten met twee collega’s van Odion Cole Porterstraat in Zaandijk: teamleider Sonja Burgers en ambulant persoonlijk begeleider en regiebegeleider Melanie Draaijer.
Hoe bereiden wij ons voor op het sterven van een cliënt?
De afgelopen jaren hebben wij meer aandacht gekregen voor palliatieve zorg: we verspreiden kennis en kunde binnen de organisatie en doen leerzame ervaringen op. In 2023 zijn we gestart met het project ‘Proactieve zorgplanning voor mensen met een verstandelijke beperking’. Dit werd gesubsidieerd door Palliantie van ZonMw. Belangrijk onderdeel was het ontwikkelen van een training ‘Proactieve zorgplanning’. Deze training geeft onze zorgteams tools in handen om samen met een cliënt en naasten het gesprek aan te gaan over wensen en behoeften van de cliënt, wanneer bekend is dat deze niet meer beter wordt. Zo willen we de kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk houden. Marjan Ramakers-Baas is verpleegkundig specialist en leidt dit project. Caro Hulst heeft een agogische achtergrond en is hierbij betrokken als coördinator Palliatieve zorg. Samen vertellen zij over de kracht van proactieve zorgplanning.


Hoe helpen wij medewerkers met technologie?
Bij Odion vinden we dat systemen er zijn om óns te ondersteunen, niet andersom. Daarom zijn wij altijd op zoek naar praktische oplossingen om het werk van medewerkers makkelijker te maken, zeker waar het gaat om niet-zorgtaken. Onze afdeling ICT implementeerde in 2023 twee mooie toepassingen hiervoor: de reiskostenapp Easy Rit en het Inleenloket. ICT-medewerker Yvon Koster en Flexpool intercedent Amy de Wilde leggen uit hoe deze twee zaken veel tijd besparen voor medewerkers op locaties.

Kan zorgtechnologie ook arbeidsondersteunend werken?
Vier jaar geleden begonnen we met het inzetten van zorgtechnologie om de zelfredzaamheid van de cliënt te bevorderen – met mooie successen. In 2023 onderzochten we of we zorgtechnologie ook kunnen gebruiken om medewerkers te ontlasten. Zo kan het een van de zaken zijn die meehelpen bij het handhaven van de kwaliteit van zorg in de toekomst. Het antwoord is ‘ja’, en zelfredzaamheid bevorderen en medewerkers ontlasten blijken vaak hand in hand te gaan. Nicole Burggraaff, medewerker Zorginnovatie Odion iXi, vertelt over de kansen én de kwetsbaarheden.