JACOBUSHOF

Op gelijk­­waar­dige wijze verant­woor­delijk zijn

Het team van Odion Jacobushof in Krommenie heeft de afgelopen tijd flinke stappen gezet in het werken met eige­naarschap, vinden ze zelf. Toch valt er nog veel te leren, vooral waar het gaat om gezamenlijke besluitvorming.

Locatie Odion Jacobushof, Krommenie Soort locatie individueel wonen met 24-uurs begeleiding Aantal cliënten 18 Doelgroep mensen met een verstandelijke beperking Datum dinsdag 6 april 2021, via Zoom Op de foto van links naar rechts Bovenste rij Fabien, Klaas, Beau Middelste rij Irene Truus, Danielle Onderste rij Adinda, Doris Niet op de foto Petra, Tirza, Duckje en Elly

managementjubelwoord

Het proces op weg naar het werken met eigenaarschap startte voor het team van Jacobushof zo’n vier jaar geleden, met Team & Talent. Odion wilde verantwoordelijkheden lager in de organisatie leggen en het streven was dat teams ‘zelforganiserend’ gingen werken. Aanvankelijk werd dat met de nodige scepsis ontvangen: ‘Daar heb je weer zo’n managementjubelwoord’. De term ‘eigenaarschap’ lijkt daar nu voor in de plaats gekomen. Team & Talent maakte echter wel dat het team met elkaar in gesprek begon te gaan.

onduidelijk

Zo’n anderhalf jaar geleden werd Fabien teamleider bij Jacobushof. Zij kwam uit een organisatie waarin zelforganiserend werd gewerkt en Odion had tijdens de sollicitatie de verwachting gewekt dat het Jacobushofteam dat ook deed. Realiteit was dat het team nog erg zoekende was. Sommige termen waren bijvoorbeeld onduidelijk en ook was nooit goed afgesproken hoe je besluiten neemt in een zelforganiserend team. Een van de redenen daarvan was dat het team daarin tot nu toe ook niet goed was ondersteund. Fabien moest dus een paar stappen terug doen en eerst werken aan kennis en bewustwording. Na een wat moeizame start rijdt de trein inmiddels, maar het team geeft aan dat het fijn was geweest als zij in een eerder stadium via Odion een beschrijving hadden gehad van wat zelforganisatie nou precies inhoudt. Dan hadden ze van daaruit kunnen inventariseren wat ze nodig zouden hebben en dat kunnen regelen. Nu is het eigenlijk precies andersom gegaan.

chaotisch

Toen Fabien een tijdje geleden werk voor een projectgroep binnen Odion ging doen, moest een aantal van haar taken worden overgenomen door leden uit het team. Dat ging vrij snel, te snel voor het team. Achteraf trok het team de conclusie dat het weliswaar mooi was dat enkele teamleden verantwoordelijkheid pakten, maar dat het team meer tijd had moeten nemen om iedereen hierin beter te betrekken: ‘Als het gaat om besluitvorming op teamniveau, hebben we nog wel een paar stappen te nemen.’

Voor mij is eigenaarschap vooral dat je aanspreekbaar bent en anderen kunt aanspreken

in beweging

Grinnikend concludeert het team dat Fabien de bewuste taken niet meer heeft teruggenomen, ook al is haar werk voor de projectgroep klaar. Iedereen heeft inmiddels wel vrede met de verdeling zoals hij is, hoewel sommige collega’s merken dat ze door die extra taken soms in de knel komen met hun tijd. Ook zijn er taken waarvan men zich afvraagt of het niet veel handiger zou zijn als het Service Bureau (SB) ze centraal zou oppakken om zo de teams in het zelforganiserend werken te ondersteunen. Een van de medewerkers vertelt: ‘Wij hebben de laatste tijd veel problemen gehad met ons riool een lekkages op het dak. Het is echt idioot hoeveel tijd we eraan hebben moeten besteden om het SB hierbij in beweging te krijgen. Dat kan eigenlijk niet, want dat gaat ten koste van de tijd die we aan de zorg kunnen besteden.’ Toen uiteindelijk iemand het oppakte, was het zó geregeld. Conclusie: teams zouden geholpen zijn als op ze het SB ook eigenaarschap pakken als hun hulp wordt ingeschakeld. Zelforganisatie betekent namelijk niet alleen wat voor de teams, maar ook voor bepaalde afdelingen binnen de organisatie, zo stelt het team.

leren

Het gesprek dat dus vier jaar geleden startte met Team & Talent, is nooit meer gestopt en ontwikkelt zich nu verder richting eigenaarschap. Op individueel niveau geeft het team zichzelf inmiddels een ruime voldoende op dit onderwerp, maar op teamniveau valt er nog veel te leren, vinden ze. Zoals een van de teamleden vertelt: ‘Ik voel mezelf vaak erg verantwoordelijk en vind het lastig om zaken samen te delen. Daar moet ik echt nog mijn weg in vinden.’ Een ander stelt dat zaken inderdaad nog wat meer van het team zouden moeten worden, in plaats van alleen het individu. Alle leerpunten heeft het team verwerkt in een jaarplan. Op ieder leerpunt zit een groepje dat onderzoekt wat er precies te leren valt wat er nodig is om daarin de volgende stap te maken, omdat vervolgens te regelen.

aanspreken

Al met al vindt het team dat het proces naar eigenaarschap leuke en minder leuke dingen heeft opgeleverd. Zoals iemand stelt: ‘Voordeel is dat de lijntjes nu heel kort zijn en dat je direct dingen kunt regelen. Maar we zijn nu een democratisch geheel, dus je moet meer onderling overleggen. En dat kost meer tijd.’ Een andere collega stelt: ‘Voor mij is eigenaarschap vooral dat je aanspreekbaar bent en anderen kunt aanspreken, omdat je van elkaar weet waar je voor staat. Dat was voorheen bij ons team niet het geval. De Odionmethodiek helpt je daarbij, het maakt dat je snapt wat je doet en waarom je dat doet. Dat is winst.’