Wat vinden we van Mijn Odion?

Als het goed is, zijn we in juli echt allemaal overgegaan naar de nieuwe digitale werkomgeving Mijn Odion. Bij VONK zijn we benieuwd: hoe bevalt dat tot nu toe?

Het kan door de vakantieperiode komen, maar de redactie kreeg dit keer slechts 44 reacties binnen. Maar daaruit kunnen we in ieder geval opmaken dat de ervaringen wisselend zijn. Sommige collega’s worstelen nog met wat ze waar kunnen vinden en met name het documentbeheer zorgt voor uitdagingen. Daar staat tegenover dat anderen vinden dat het overzichtelijk is en lekker snel werkt. Het is voor iedereen hoe dan ook een kwestie van wennen. En, zoals een collega het in zijn/haar toelichting zo mooi verwoordde: ‘Het oude durven loslaten en het nieuwe omarmen vergt altijd tijd.’

Een greep uit de reacties:

Jammer dat het documentenbeheer nog niet op orde is. Dit is echt geen doen als je veel met documenten werkt. De werkomgeving is heel handig en snel. Te omslachtig met veel meer handelingen voor scannen, opslaan en printen. Twee voorbladen vind ik ook wat overbodig, staat bijna hetzelfde op. Al die snelkoppelingen naar Fb, Pinterest etc. is toch wel gek. Ik ben hier aan het werk, niet aan het spelen op het web. Sommige dingen werken goed, sommige dingen werken minder goed. Prachtige look and feel. Berichten heel mooi. Werkzaamheid documentbeheer niet voldoende, of ik moet nog meer oefenen.... Ondanks dat we nu al een paar maanden verder zijn, blijft het zoeken en blijft er veel niet werken. Ook vaak storingen in de kastjes, wat niet makkelijk en snel (vaak pas weken later) opgelost kan worden. Niks anders gewend, ben namelijk nog maar kort werkzaam bij Odion. Ik vind het erg overzichtelijk en weet alles snel te vinden, geen overbodige tegels o.i.d. Moet veel bestanden opnieuw maken, omdat word-online niet alle word-bestanden ondersteunt. Mis nog wel een oplossing voor Mijn Documenten. Dat anderen de documenten ook kunnen zien, zonder dat je het document met ze gedeeld hebt. Mappenstructuur is absoluut noodzakelijk om goed te kunnen werken. Makkelijk switchen tussen programma's door de balk bovenin, maar sommige programma's werken niet meer zoals voorheen. Vergt nog steeds veel aanpassingsvermogen en daardoor kan ik nog niet zeggen helemaal tevreden te zijn.

Lay out is mooi, maar het terugvinden/opslaan en werken met bestanden werkt niet goed, ik krijg ook steeds meldingen dat bepaalde toegang geblokkeerd is voor systemen waar ik al tijden mee werk. Word er moedeloos van en het kost me veel tijd. Ik werk al ruim een jaar met Mijn Odion. Omdat ik in het kernteam zat. Het was even wennen maar werkt prima als je weet hoe wat waar je alles vindt. De routering is nieuw en heeft meer uitleg nodig. Ik had wel gehoopt dat Zivver met zijn tijd mee zou gaan (en A. zou verdwijnen of B. zich zou aanpassen en ook goed zou gaan werken) Verder blij met de nieuwe workspace!

Ik ben nog regelmatig zoekende. Ik ben nog erg aan het zoeken wat waar staat. Nog niet echt een goed systeem voor mijzelf kunnen vinden hiervoor. Ik vind het wel fijn dat alles op 1 scherm staat. Gebruik ook met name mijn persoonlijke scherm, zodat wat ik belangrijk vind makkelijk te vinden is. Het scheelt onwijs veel inlogtijd en frustratie dat Citrix het niet deed. Even snel inloggen was er niet bij. Nu kan ik snel schakelen in mijn werkzaamheden en start ik met plezier mijn computer of laptop op! Het oude durven loslaten en het nieuwe omarmen vergt altijd tijd. Het duurt erg lang voordat dingen geopend worden. Soms kan ik dingen niet openen, blijft het een leeg scherm. Waardoor ik regelmatig niet in ONS kan, mailen niet lukt, mail in concept terecht komt. Als ik bijv. in ONS in de profiellijsten bezig ben en ik wil een andere profiellijst invullen, dan kom ik daar niet in. Ik heb de Helpdesk gebeld en die gaven als advies: uitloggen en weer inloggen. Dat werkt niet fijn, dat ik dan zo vaak op een dag moet in/uitloggen.

Heb lang geprobeerd positief te blijven, maar voor mij werkt het vertragend en een stuk lastiger. Als je veel met documenten werkt en mailmerge bestanden in ONS moet maken, is het niet te doen. Via omwegen en foefjes lukt het soms, maar op deze manier krijg ik mijn werk niet af. Fijn dat alles bij elkaar staat, maar de bestanden blijven een ramp!! Elke keer weer zoeken naar bestanden als ik ze heb opgeslagen. Toch elke keer weer aangeven dat ik wil inloggen. De snelheid van inloggen en de uitstraling van het systeem vind ik uitermate goed verbeterd. Helaas heb ik regelmatig last van internetpagina's die eindeloos blijven laden, mail die in concepten blijft hangen, Zivver die blokkeert en vind ik het downloaden en opslaan van documenten omslachtig. Ter illustratie: vanmorgen was ik in een splitsecond ingelogd (fijn!), maar daarna ben ik 20 minuten bezig geweest om een mail te versturen (cookies verwijderen, opnieuw opstarten, etc.) De snelheid is echt super fijn! Vaak verbindingsproblemen, verplicht Word online te gebruiken.