en dit deden we ook
Een greep uit de andere zaken die we het afgelopen jaar hebben opgezet of ontwikkeld.
Inhaalslag naar juiste zorgprofielen
In 2022 constateerden we dat de indicaties van een flink aantal cliënten niet zijn meeveranderd met hun zorgvraag. Daardoor lopen de inkomsten voor een cliënt soms niet in de pas met de zorg die we bieden. Deels komt dit doordat collega’s in de dagelijkse zorg niet altijd goed op de hoogte zijn van welk zorgprofiel past bij de zorgvraag van hun cliënt. Ook speelt mee dat de route voor het aanvragen van indicaties niet altijd bekend is.
In november 2022 stelden we daarom een projectleider Indicatieloket aan, die samen met een medewerker Cliëntservice de (her)indicaties gaat stroomlijnen en betrokkenen gaat helpen.
Hun eerste belangrijke zet in 2022 was het bezoeken van locaties en in gesprek gaan met persoonlijk begeleiders, teamleiders en gedragsdeskundigen om ze te informeren over de zorgprofielen en indicaties. De eerder gemaakte ondersteunende flyer ‘Wegwijzer (her)indicatie WLZ’ lieten ze daarbij achter. In deze flyer staan de stappen die collega’s in het dagelijkse proces kunnen doorlopen voor het mogelijk herzien van een indicatie. Het streven is dat eind 2023 al onze cliënten in het juiste zorgprofiel zitten.
Interessante inzichten
In 2022 zijn vier van onze teams geobserveerd via de methode Beelden van Kwaliteit. Hierbij komt een observator van Odion bij een zorgteam kijken en legt vanuit verwondering alle waarnemingen vast. Uit die feitelijke observatie en de reflectie achteraf komen vaak verrassende inzichten. Alle deelnemende teams geven aan dat de zij interessante inzichten kregen over hun werkwijze en de invloed van het eigen gedrag op dat van cliënten. De inzichten variëren van opmerkingen als ‘Ik stel eigenlijk heel veel vragen achter elkaar zonder de cliënt ruimte te geven om na te denken en te antwoorden’ en ‘We nemen soms wel heel snel dingen van de cliënten over,
terwijl ze het best zelf kunnen als ze hiertoe uitgenodigd worden’ tot ‘Een observatie vraagt wel wat tijdsinvestering, maar daardoor blijven we als team ook gezond. We krijgen inzicht in hoe goed we als team eigenlijk samenwerken en dat motiveert.’ Een mooie constatering is dat uit bijna alle geobserveerde teams mensen opstaan die in een volgende ronde een bijdrage aan het Beelden van Kwaliteits-proces willen leveren. Sommigen melden zich aan als observator, anderen nemen deel aan een reflectiebijeenkomst. Hiermee dragen ze weer bij aan de kwaliteitsontwikkeling van andere teams.
Op weg naar duurzamer vastgoed
In november 2022 zetten vele zorgorganisaties, waaronder ook wij, hun handtekening onder de Green Deal 3.0 ‘Samen werken aan duurzame zorg’. Deze Green Deal betekent onder andere dat wij er samen naar streven om in 2030 55 procent minder CO2 uit te stoten ten opzichte van het ijkjaar 2018. Dit heeft gevolgen voor de gebouwen die wij in gebruik hebben. Veel daarvan zijn eigendom van woningcoöperaties. Ook zij hebben een verduurzamingsopgave, maar daarbij niet altijd dezelfde prioriteiten. Als huurder willen wij bestaande woningen graag verduurzamen om kosten te kunnen drukken. Woningbouwverenigingen willen daarentegen ook verder met het bouwen van nieuwe woningen om de woningnood tegen te gaan. Dit verschil in prioriteiten wringt soms.
Zo zijn we gestart met het opstellen van meerjarenonderhoudsplannen, waarin we kritisch kijken hoe we onderhoud en vervanging kunnen combineren met verduurzaming – zowel bij gehuurde panden als gebouwen die ons eigendom zijn. Ook hebben we een externe partij laten inventariseren bij welke panden we welke verduurzamingsstappen kunnen zetten. Aan de hand van de verzamelde informatie willen we half 2023 alle routekaarten hebben ingevuld. Een routekaart laat per gebouw zien wat er is gebeurd aan verduurzaming, en vooral wat er nog moet gebeuren. Op basis hiervan kunnen we subsidies gaan aanvragen.
Unieke cliëntverhaal in vernieuwd ondersteuningsplan
In 2022 hebben we de wens uitgesproken om ons ondersteuningsplan opnieuw vorm te geven, zodat het beter bij onze visie past. Belangrijk aandachtspunten zijn dat het plan voor cliënten en begeleiding is geschreven in een taal die aansluit, dat het plan de dagelijkse praktijk ondersteunt en dat het alleen informatie bevat die de begeleider en cliënt allebei nodig vinden. Ons streven is om vooral het unieke verhaal van de cliënt goed in beeld brengen. Wat moet een begeleider weten om hem/haar goed te ondersteunen? Het nieuwe ondersteuningsplan wordt daardoor klein en eenvoudig, en een middel om afspraken vast te leggen.
Iedereen over naar ‘Mijn Odion’
Systemen zijn er om onze mensen te helpen, zo vinden we bij Odion. Daarom is vier jaar geleden een start gemaakt met het voorbereiden van een nieuwe digitale werkomgeving. Onze vorige digitale werkplek Citrix moest daarbij worden vervangen door een nieuwe. Als bedoeling bepaalden we dat je deze altijd en overal moest kunnen bedienen, dat je met één keer inloggen overal bij zou moeten kunnen en dat je al je documenten makkelijk moest kunnen terugvinden.
Dit ontwikkelproces heeft langer geduurd dan gepland, maar in juli 2022 was iedereen echt over naar de nieuwe digitale werkomgeving: Mijn Odion. Voor veel collega’s was dat een enorme omschakeling, die we zo goed mogelijk hebben begeleid.
De ict-afdeling maakte onder meer instructiefilmpjes (met ondertiteling), ging langs op alle locaties voor live uitleg en er stond een goed geïnstrueerde helpdesk paraat. Inmiddels kunnen de meeste collega’s uitstekend met het systeem uit de voeten en horen we dat het echt een verbetering is. Een deel van de medewerkers heeft ook gebruik gemaakt van de mogelijkheid om het werkblad helemaal persoonlijk in te richten. Aandachtspunt is nog het verbeteren van het documentbeheer. Dat staat voor begin 2023 op de planning.