reflectie door de raad van toezicht
‘Het is heel goed dat Odion onderzoekt waar de zaken anders kunnen’
VOORZITTER HARRY LUIK
Wij kijken mee met bewondering en respect
De Raad van Toezicht (RvT) van Odion bestaat uit vijf leden. Zij houden toezicht op de besturing van de organisatie en zijn een klankbord en sparringpartner voor de bestuurder. Doen we de juiste dingen en doen we de dingen goed, zowel kwalitatief als financieel? Harry Luik, voorzitter van onze RvT, laat zijn licht schijnen op de ontwikkeling die wij doormaken en de manier waarop wij anticiperen op de toekomst van de zorg.
U bent nu zes jaar voorzitter van de RvT. In die periode is bij Odion veel veranderd. Hoe ziet u de ontwikkeling die de organisatie de afgelopen jaren heeft ingezet?
Toen ik aantrad, werkte de vorige bestuurder nog bij Odion. Hij heeft dat geweldig gedaan. Ik moet eerlijk bekennen dat het me voor zijn opvolger een enorme uitdaging leek om in zijn voetsporen te treden. Het mooie is dat Annemarie van Dalen een fundamenteel andere bestuurder is dan de vorige. Ze heeft een ander soort inspiratie en een andere manier van leiding geven. Annemarie is nu vier jaar bestuurder van Odion. Als ik zie hoe zij het Odionkompas geïntroduceerd heeft en hoe dat in de organisatie op indrukwekkende wijze wordt vertaald, dan hadden we achteraf geen passendere keuze voor een nieuwe bestuurder kunnen maken.
U noemt het Odionkompas. Hoe keken u en uw collega RvT’ers daar tegenaan toen Annemarie dit voorlegde?
Aanvankelijk een beetje onwennig. Als toezichthouder waren wij gewend aan lange stukken tekst voor het omschrijven van een organisatievisie. Maar dit was compact en overzichtelijk. Na een gezamenlijke verdiepingsdag kregen wij inzicht in hoe dit kompas daadwerkelijk richting kon geven aan de organisatie en hoe het sturend zou kunnen zijn voor de dagelijkse zorg en de besturing. Het komt steevast terug bij alle thema’s die we met elkaar bespreken. Van kwalitatieve onderwerpen tot en met de tweemaandelijkse managementrapportages
In hoeverre heeft deze transitie invloed gehad op de zaken waar u zich als RvT mee bezighoudt?
In de periode voor Annemarie waren we meer bezig met financiële en materiële sturing, nu gaat het meer om de inhoud. Er is een andere aandacht voor geld gekomen. Dat wordt nu vooral besteed aan de kwaliteit van zorg. Zelfs zodanig, dat we een beetje moeten oppassen – zonder dat er reden voor zorg is, overigens. Als RvT vinden wij dit een goede beweging. Kwaliteit van zorg staat by far voorop en kwaliteit kost geld. We zien wel dat het steeds moeilijker wordt om kwaliteit van zorg te blijven bieden en daarbij te investeren in nieuwe ontwikkelingen, terwijl de tarieven teruglopen.
Als RvT maakt u hierin eigenlijk een zelfde soort afweging als op andere plekken in de organisatie: eigen regie, van de bestuurder in dit geval, ten opzichte van eventueel risico…
Eigenlijk wel, ja. We kijken trouwens met bewondering en respect mee met deze ontwikkeling. De leiderschapsontwikkelingen van de teamleiders volgen we bijvoorbeeld op de voet, we vangen daar positieve signalen over op. Dat neemt niet weg dat het spannende trajecten zijn, ook voor begeleiders en cliënten. Maar wel trajecten waarin we vertrouwen hebben. Elke vergadering beginnen we met een inhoudelijk onderwerp waarbij verschillende medewerkers van Odion toelichting en uitleg geven over hoe ze daar in de dagelijkse praktijk mee werken. Zo hebben we bijvoorbeeld goed zicht gekregen op de vernieuwingen rondom meedoen, de Odionwijze(r), verzuim en inzetbaarheid en nieuwbouwprojecten. Daarnaast hebben we twee keer per jaar een verdiepende bijeenkomst met de bestuurder en het hele management team waarin we naar de toekomstige ontwikkelingen kijken en actuele thema’s bespreken. En natuurlijk is er onze eigen jaarlijkse evaluatie met de RvT. Daar kijken ook vooral terug wat het betekent om toezicht te houden met het Odion kompas voor ogen en hoe we dat doen.
Odion heeft in 2022 verdere stappen gezet om de kwaliteit van de zorg ook in de toekomst met een krappe arbeidsmarkt te kunnen blijven bieden. Zijn dat in uw ogen de juiste stappen?
Het is duidelijk dat het een grote uitdaging is om in de nabije toekomst passende zorg te kunnen blijven bieden met minder geld en menskracht. Het is heel goed dat Odion onderzoekt waar de zaken anders kunnen – waarbij wij het als een meerwaarde ervaren dat Annemarie bestuurslid is bij brancheorganisatie VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, red.) en op die manier dicht op het landelijke beleid zit. Als RvT denken en kijken wij met belangstelling mee met de stappen die Odion zet. Sterker nog: bij het aantrekken van de twee nieuwe leden in 2022 hebben we hier speciaal rekening mee gehouden. Jeroen Kemperman is bij Zilveren Kruis onder meer betrokken bij innovatie en Alistair Niemeijer is actief op het gebied van zorgethiek bij de Universiteit van Humanistiek. Zo hebben we goede mensen aan boord om vooral ook op dit gebied een klankbord te kunnen zijn voor de bestuurder.
Hoe kijkt u als RvT terug op 2022?
Het was een intensief jaar. We hebben heel veel respect voor de manier waarop de zorgverleners elke keer weer hun schouders eronder zetten. Met de bestuurder blikken we ook elk jaar terug op de ontwikkelingen en het functioneren. Annemarie schrijft daar altijd een persoonlijke reflectie voor en haalt een 360 graden feedback op, zowel bij collega’s als bij externe stakeholders. Dat vormt een mooi startpunt voor het jaargesprek. Al met al kijk ik terug met een hoge mate van tevredenheid en zie ik een uitdagende toekomst, waarin we samen de juiste keuzes moeten blijven maken.
De Raad van Toezicht in de nieuwe samenstelling. Van links naar rechts: Jeroen Kemperman (lid auditcommissie), Alistair Niemeijer (lid van de inhoudelijke commissie), Edwin Kalbfleisch (lid auditcommissie), Harry Luik (voorzitter) en Stannie Driessen (vicevoorzitter en lid van de inhoudelijke commissie).
Belangrijkste onderwerpen in vergaderingen
Aanwezigheidspercentage leden bij vergaderingen: 95%
- Kwaliteitsrapportage
- Werken met ondersteuningsplannen
- Odionwijze(r)
- Verzuim en inzetbaarheid
- Beelden van Kwaliteit
- Vrijheid en veiligheid
- Incidenten en complexe casuistiek
- Indeling Wet Normering Topinkomens: klasse IV ongewijzigd t.o.v. 2021
- Meerjarenplan en begroting
- Aankoop KrommeNoord:
- De Raad van Toezicht heeft zich gedurende 2022 gebogen over het verzoek om de locatie aan de Noorderhoofdstraat aan te kopen. Op basis van de aangeleverde businesscase en het strategische belang van deze locatie is de Raad akkoord gegaan met de aankoop.
- Beoordeling selectie nieuwe accountant
- Met het verstrijken van de termijn van de huidige accountant heeft de Raad van Toezicht drie selectiegesprekken gevoerd. Begin 2023 heeft zij besloten om een contract met PWC Accountants te sluiten voor de komende drie jaar.
- Jaarrekening
- Investeringsuitgangspunten ten behoeve van het meerjaren vastgoedplan
- Fraude en risicobeheersing
- Evaluatie bestuurder