inspraakorganen
INSPRAAKORGANEN GAVEN HUN INDRUK
Meer behoefte aan duiding
INSPRAAKORGANEN GAVEN HUN INDRUK
Meer behoefte aan duiding
Ieder jaar leggen wij het concept van het jaarverslag voor aan een afvaardiging van onze inspraakorganen. Centrale vraag is of de beschreven kwaliteit van zorg aansluit op hoe zij die dagelijks ervaren. De verhalen en foto’s geven zeker een goed beeld, maar iets meer feitelijkheden zijn wenselijk, zo luidde de opbouwende kritiek.
Zij gaven hun feedback
Namens de centrale cliëntenraad (CCR): Erik Treffers, Roos Knijn en Janna Bouman Namens de ondernemingsraad (OR): Esther Besseling en Machteld Tiessens (voorzitter) Namens de centrale verwantenraad (CVR): Wim Rijkenberg en Gerard van der Worp (voorzitter)
Algemeen
Alle drie de inspraakorganen vinden dat het verslag een herkenbaar en inspirerend beeld geeft van Odion als organisatie. Iedereen is bovendien van mening dat de uiting prettig overkomt: frisse uitstraling, mooie aansprekende foto’s en fijne tekstlengten. De OR en CVR zouden bij een volgend verslag wel graag een andere verhouding zien tussen feitelijke (kwaliteits)informatie en duidende verhalen.
Aandachts- en verbeterpunten
De CVR mist in de conceptversie een helder overzicht van de verbeterpunten van 2022 met de getroffen maatregelen en de effecten daarvan. Hetzelfde geldt voor de aandachtspunten voor 2023: hoe wil Odion deze aanpakken? Afzonderlijke aandachtspunten gelden lang niet voor alle locaties. Een overzicht van alle genoemde verbeterpunten zou impliceren dat het Odionbrede verbeterpunten zijn en dat is niet het geval. Daarom hebben wij ervoor gekozen om de punten via herkenbare icoontjes door het jaarverslag heen aan te duiden. De locaties zelf verwerken hun aandachts- en verbeterpunten in hun individuele koersplannen en laten daarna weten wat ze van de organisatie nodig hebben om deze te realiseren. Het werkt bij Odion dus eigenlijk andersom.
Kwaliteitssysteem
De CVR informeert of Odion werkt volgens een bepaald kwaliteitssysteem. Tot enkele jaren geleden hanteerden wij de HKZ (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorg). Dit was in onze ogen een nogal bureaucratisch systeem dat niet meer paste bij onze visie op betekenisvol verantwoorden. Wij werken nu volgens het Kwaliteitskompas Gehandicaptenzorg van de VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland). Om hun kwaliteit te verbeteren kunnen teams gebruik maken van diverse tools, zoals Beelden van Kwaliteit en De Mat.
Zeggenschap
Net als in voorgaande jaren mist de CVR aandacht voor zeggenschap. Terwijl op dat gebied juist in 2022 een mooie stap is gezet: de CCR en CVR volgden samen een cursus over het vormgeven van zeggenschap. Dit heeft voor veel onderling begrip gezorgd, waardoor de samenwerking hechter is geworden. Hoewel zeggenschap deel uitmaakt van de koersplannen van alle locaties, erkent Odion dat dit een gemiste kans is voor het jaarverslag. We zullen daarom het advies van de CVR overnemen om de inspraakorganen mee te nemen bij het inventariseren van onderwerpen voor het volgende jaarverslag.
Verzuim
De OR vindt het stijgende verzuimcijfer zorgelijk. Er wordt veel gedaan om dit terug te dringen, maar dit komt volgens de OR in het verslag onvoldoende naar voren.
Odion heeft de veerkrachtkaart, maar die richt zich vooral op het voorkomen van verzuim om psychische redenen. Met de toenemende zorgzwaarte lopen medewerkers echter vaker fysieke klachten op. De veerkrachtkaart zou zich dus ook meer hierop moeten richten. Naar aanleiding van de opmerking van de OR is een korte toelichting toegevoegd aan het verzuimcijfer.
Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)
De OR mist de RI&E in het jaarverslag. Eens in de vijf jaar hoort een organisatie deze uit te voeren om te onderzoeken of de organisatie en de werkomgeving van medewerkers veilig zijn. Dat is wettelijk verplicht.
Odion antwoordt dat het ontbreken niet betekent dat hier niets aan gedaan wordt. Een jaarverslag kan echter nooit volledig zijn en qua inhoud zijn er andere keuzes gemaakt.
‘Het verslag geeft een herkenbaar en inspirerend beeld van Odion als organisatie’