externe visitatie
VISITATIECOMMISSIE BEZOCHT ODION
‘Een organisatie die denkt in mogelijkheden’
VISITATIECOMMISSIE BEZOCHT ODION
‘Een organisatie die denkt in mogelijkheden’
Eens in de twee jaar nodigen wij deskundigen van buitenaf uit om hun mening over onze kwaliteit van zorg te geven. Dat doen wij door hen de conceptversie van ons jaarverslag te laten lezen en via een bezoek aan een van onze locaties.
Zij gaven hun feedback
Ans Broelman: ervaringsdeskundige bij afdeling Scholing en training LFB (Landelijke Belangenorganisatie voor en door mensen met een verstandelijke beperking) Mirjam Tempelman: coach bij LFB Sammy Nannes: ervaringsdeskundige bij de Raphaëlstichting David Borghouts: projectleider en cliëntondersteuner bij de Raphaëlstichting Martijn van den Ende: contractmanager Jeugdhulp voor de regio Zaanstreek-Waterland Manon van der Meij: orthopedagoog en GZ-psycholoog in opleiding bij SEIN (expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde)
Conclusie
Het jaarverslag geeft de commissie het beeld dat Odion een innovatieve organisatie is die denkt in mogelijkheden. Het valt op dat de visie in alle geledingen wordt (uit)gedragen door betrokken medewerkers. Het bezoek aan Odion Klaverland in Castricum bevestigt dit beeld.
Algemeen
De commissie prijst de opzet van het digitale jaarverslag en zou collega-organisaties willen uitnodigen hier een voorbeeld aan te nemen. De uitstraling wordt ervaren als fris en vrolijk en nodigt uit tot lezen, waarbij het fijn is dat je niet alles in één keer tot je hoeft te nemen. De pictogrammen in de verkorte versie worden zeer gewaardeerd. Voor Ans was de titel (‘Buitengewoon’) echter niet duidelijk. We zullen voortaan attent zijn op woordspelingen, metaforen en uitdrukkingen met een dubbele lading en de titel eerst voorleggen aan de CCR.
Leeswijzer
Advies van de ervaringsdeskundigen is om de pagina ‘Liever luisteren dan lezen?’ achterin de conceptversie naar voren te halen, met daaraan toegevoegd een korte uitleg over diverse (navigatie)functies. Sammy voegt toe dat een downloadbare pdf met een printbare versie van alleen de teksten zou fijn zijn, voor mensen die makkelijker lezen van papier. Deze adviezen zijn doorgevoerd in de gepubliceerde vereenvoudigde versie.
Aandachts- en verbeterpunten
De commissie vraagt of een overzicht van de verbeterpunten van 2022 en aandachtspunten voor 2023 bewust achterwege is gelaten. Het antwoord is ja. Omdat wij zoveel verschillende locaties hebben, is het lastig om Odionbrede verbeterpunten te benoemen. Vandaar de ‘losse’ aanduidingen bij de artikelen via herkenbare icoontjes. Bovendien is inmiddels een omgekeerde beweging ingezet. De locaties verwerken hun aandachts- en verbeterpunten zelf in hun koersplannen en laten weten wat ze daarin van de organisatie nodig hebben.
Feitelijke info
Martijn vertelt dat hij soms goed moest zoeken naar feitelijke en cijfermatige info die hij onder meer nodig heeft voor diverse analyses en vergelijkingen. Waarbij hij meteen aantekent dat cijfers natuurlijk niet alles zeggen. Hij adviseert waar mogelijk een combinatie van beide per hoofdstuk of artikel. David oppert om twee versies te maken: een rapport met feiten en cijfers en een versie met de verhalen achter die cijfers.
Twee versies vindt Odion niet ideaal, maar de andere suggestie nemen wij in overweging.
Medewerkerstekort
Martijn ziet de arbeidsanalyse als een krachtig instrument dat veel kan bijdragen aan het medewerkerstekort én aan het arbeidsinclusiever maken van een organisatie – niet alleen bij Odion. Daarom wil hij zich hier verder in verdiepen.
Meedoen
Manon is benieuwd hoe Odion aan alle contacten komt om Meedoen vorm te geven en of het zoeken en onderhouden van deze contacten niet enorm veel tijd vraagt? Dat klopt. Daarom hebben we bij het Businesspark Wormerveer ook een speciale inclusiecoördinator die dit als taak heeft. Op andere locaties is het soms simpelweg een kwestie van met je team de kaart erbij pakken, een cirkel om de locatie trekken en samen kijken wat je samen weet over de buurt. Dat levert vaak verrassende aanknopingspunten op.
Medewerkerstevredenheid
Martijn mist het medewerkerstevredenheidsonderzoek.
We voeren dit om het jaar uit, in 2022 was er geen onderzoek. Het onderzoek voor 2023 is opgestart.
Respect
De commissie vond het mooi om te zien dat bij Odion Klaverland veel respect is voor individuele wensen van de cliënt, bijvoorbeeld ten aanzien van bedtijd. Uiteraard is het qua zorgroosters onmogelijk om hierover 24 verschillende afspraken te maken, maar er wordt goed gekeken naar wat wél kan. Waardering was er ook voor het feit dat de logeerkamer op de locatie soms wordt ingezet voor mensen die uit het ziekenhuis komen en nog niet naar huis kunnen. Hiermee speelt de locatie in op bewegingen in de markt. Ook de keuze voor een eigen kok – en daarmee voor beter eten – kreeg lof. Dat een leerling meeloopt in de keuken is dubbele winst. De visie van Odion en het denken in mogelijkheden zag de commissie goed terug op deze locatie.
‘Het valt op dat de visie in alle geledingen wordt (uit)gedragen door betrokken medewerkers.’