reflectie door de bestuurder
ANNEMARIE VAN DALEN
‘Het is nodig om anders na te denken over onze zorg’
ANNEMARIE VAN DALEN
‘Het is nodig om anders na te denken over onze zorg’
Odion staat voor uitdagingen, aangezien de zorg er de komende jaren anders uit moet gaan zien om ook in de toekomst te kunnen blijven doen wat nodig is. In 2022 hebben we hierover veel gesprekken gevoerd en verkenningen naar gedaan. Dat leidde tot het formuleren van een ontwikkelrichting op basis van zes thema’s. Op een aantal van deze thema’s zijn het afgelopen jaar al goede stappen gezet, sommige vragen meer aandacht. Bestuurder Annemarie van Dalen licht ze toe.
2022 was een jaar waarin de gevolgen van diverse ontwikkelingen in de samenleving echt pijnlijk voelbaar werden, binnen Odion en in de hele maatschappij. De krapte op de arbeidsmarkt is daar een van. Ondanks onze inspanningen op dit gebied, hebben ook wij het afgelopen jaar deze krapte aan den lijve ondervonden. Het vertaalde zich bij de teams in gaten in het rooster, inhuur van uitzendkrachten en soms steeds wisselende gezichten voor cliënten. Het had ook financiële gevolgen: 2022 sloten we af met een negatief resultaat. De noodzaak om echt anders te gaan nadenken over het vormgeven van onze zorg is klip en klaar. De vraag daarbij is hoe we in de toekomst de zorg en ondersteuning kunnen bieden die onze cliënten nodig hebben, met minder geld en minder mensen.
Zorgtechnologie
Een deel van het antwoord ligt volgens ons bij zorgtechnologie, iets dat we al drie jaar actief inzetten en dat er in veel gevallen toe leidt dat cliënten meer regie ervaren in hun eigen leven. We worden hierin inmiddels gezien als voorloper in onze regio en dat is iets om trots op te zijn. Onze volgende stap is om te onderzoeken hoe deze technologie ook daadwerkelijk meer een arbeidsondersteunende rol kan spelen, zodat een team bijvoorbeeld bij een lastig invulbare vacature toch de gewenste zorg kan bieden in de huidige bezetting.
Samen zorgen
Een ander deel van het antwoord ligt in onze ogen bij intensievere samenwerking met vrijwilligers, verwanten, mensen uit het netwerk van de cliënt en medewerkers zonder zorgopleiding. Dat noemen wij ‘Samen zorgen’. We zien veel mogelijkheden om op gelijkwaardige wijze samen te werken, zodat we samen goede ondersteuning kunnen (blijven) bieden aan de cliënt. Hiermee hebben we nog niet veel ervaring opgedaan, vandaar dat dit aspect niet prominent naar voren komt in dit jaarverslag. Samen zorgen vraagt om een omslag in het denken zowel bij verwanten als bij begeleiders. In 2023 gaan we hier volop mee aan de slag, in gesprek met alle betrokkenen en ook experimenterend in de dagelijkse praktijk. Het zal ook de komende jaren een belangrijk aandachtspunt blijven.
Betekenisvolle dag
Progressie is er ook geboekt op het gebied van Meedoen. Enkele jaren geleden hebben we een visie geformuleerd voor de omslag van dagbesteding naar een betekenisvolle dag voor iedere cliënt, waarbij zijn of haar wensen en talenten het uitgangspunt vormen. In 2022 is deze visie verder in de praktijk gebracht. We hebben de verandering ingezet van dagbestedingslocaties naar leer- en ontwikkelcentra. Dat zal in 2023 verder vorm krijgen. Ook is het afgelopen jaar actiever de samenwerking gezocht met bedrijven en organisaties. Hoewel nog niet alle initiatieven op dit gebied even succesvol zijn, zijn hier het afgelopen jaar enkele mooie resultaten behaald.
‘Soms zijn buitengewone inspanningen nodig om het gewone voor elkaar te krijgen’
Expertiseontwikkeling
Het bekrachtigen van vakmanschap van onze medewerkers en het methodisch werken door begeleiders heeft in 2022 ook onze aandacht gehad. We zijn hen verder gaan ondersteunen in persoonlijk leiderschap, reflectie en veerkracht. Daarnaast hebben onze expertiseteams hun vakinhoudelijke kennis en inzichten verder uitgebreid en deze in- en extern gedeeld. Bovendien tekenden wij het afgelopen jaar een intentieovereenkomst om te gaan participeren in de Academische Werkplaats Sociale Relaties en Gehechtheid. Dit is een samenwerkingsverband tussen Vrije Universiteit van Amsterdam, Ons Tweede Thuis en Bartiméus die als doel heeft om via wetenschappelijk onderzoek te komen tot praktische oplossingen voor de dagelijkse zorg. Hierbij is volop aandacht voor zorgtechnologie.
Wachtlijst
Cliënten hebben en krijgen te maken met wachtlijsten in onze regio, nu en in de nabije toekomst. Om mee te helpen aan het verkleinen daarvan willen we de komende jaren onze dienstverlening uitbreiden. Daarbij denken wij specifiek aan een woonaanbod voor jongeren met een ernstig verstandelijke beperking, een regionaal expertisecentrum voor mensen met ernstig niet-aangeboren hersenletsel (NAH+) en jongeren met een licht verstandelijke beperking en bijkomende problematiek. Deze groei vraagt naast meer medewerkers om meer huisvestingsruimte. Daarom zullen we de komende jaren veel aandacht besteden aan het vinden van geschikt en betaalbaar vastgoed, in eigen beheer of in samenspraak ontwikkeld met woningcorporaties. Ook gaan we verder op de ingeslagen weg naar het levensloopbestendig wonen, wat een mooi streven is, maar waarbij de praktijk soms weerbarstig is.
Zo zelfstandig mogelijk
Een zo zelfstandig mogelijke woonplek voor iedere cliënt: die beweging hebben we al ingezet, met in 2022 een prachtig voorbeeld van hoe buitengewone inspanningen soms nodig zijn om het gewone voor elkaar te krijgen. We beseffen echter terdege dat we hier nog een slag kunnen maken. Het betekent dat we onze ambulante begeleidinggaan doorontwikkelen en dat ook de inzet van zorgtechnologie – bijvoorbeeld beeldbellen - en het ‘samen zorgen’ hierin een plek zullen krijgen. Op die manier zullen meer cliënten toe kunnen groeien naar een meer zelfstandige plek in de samenleving.
Betekenisvol leven
Sommige dingen blijven ook in 2023 zoals ze zijn. Net als de afgelopen jaren blijven we werken vanuit ons Odionkompas. Het beschrijft onze mensvisie en onze opvattingen over goede zorg en goed organiseren. Dat gebruiken we als leidraad en toetssteen van ons handelen. Het betekent dat we nadrukkelijk vragen blijven stellen bij alles wat we doen en hoe we dat doen. En vooral hoe ons handelen bijdraagt aan een betekenisvol leven van de mensen aan wie wij zorg en ondersteuning bieden bij het leven, vrije tijd en werk. Daar gaan we de komende jaren onverminderd mee door.