lopende zaken
Hoe zorgen wij dat onze cliënten zich veilig voelen?
Vier van onze gedragsdeskundigen hebben Seksualiteit en Veiligheid als specifiek aandachtsgebied. Wij betrekken hen bij vermoedens en meldingen van huiselijk geweld, kindermishandeling of seksueel misbruik. Daarnaast trainen zij medewerkers en zetten zij beleid en richtlijnen uit op dit terrein. Marijke Rasch is een van hen. Zij vat samen waar zij en haar collega’s zich in 2022 in grote lijnen mee bezighielden; een jaar waarin (seksueel) grensoverschrijdend gedrag in de landelijke media veel aandacht kreeg en ook Odion bezighield.
Hoe zorgen wij voor meer diversiteit en inclusie?
Ieder mens kijkt op een eigen manier naar de wereld. Daarom hebben wij bij Odion de sterke wens om een grotere diversiteit aan medewerkers te hebben. Wij zijn ervan overtuigd dat dit een meerwaarde heeft voor zowel cliënten als medewerkers. Om de daad bij het woord te voegen, verbonden wij ons in september 2022 aan het Charter Diversiteit van de Sociaal Economische Raad (SER). Vanaf dat moment werken wij aan een plan met afspraken om onze doelen op dit gebied te behalen. Manager Zorg Sander Goossen vertelt wat die doelen zijn.
Rob is zij-instromer: ‘Mijn slechthorendheid is hier juist een kracht’
Ook in 2022 zochten wij naar creatieve manieren om het hoofd te bieden aan de krapte op de arbeidsmarkt. Zo kwam teamleider en zij-instromer Rob Struik bij ons binnen via een collega. Zonder zorgpapieren, maar mét een zeer bijzondere meerwaarde voor onze dovenlocaties.
Hoe vinden wij de balans tussen vrijheid en veiligheid?
Het afgelopen jaar hebben we binnen Odion veel aandacht besteed aan het onderwerp ‘vrijheid vs veiligheid’. Dat is niet voor niets: in de zorg voor en ondersteuning van cliënten is er altijd een spanningsveld tussen eigen regie en het willen beperken van risico’s. Is een vrijheidsbeperkende maatregel -zoals een pinpas in beheer nemen- echt nodig? Of aanvaarden we de mogelijke gevolgen wanneer we die maatregel achterwege laten en weegt eigen regie zwaarder? En wat is het moment dat je een bestaande maatregel tegen het licht houdt om te zien of het inmiddels misschien ook anders kan? Dat laatste gebeurde op succesvolle wijze bij een van onze woonlocaties in de Zaanstreek, toen een cliënt een nieuwe persoonlijk begeleider kreeg.
Hoe behouden wij de veerkracht van collega’s?
Wat wij bij Odion doen, is mensenwerk. We werken vóór mensen en mét mensen. Om dit goed te kunnen doen, vinden wij het belangrijk dat onze medewerkers energie en veerkracht hebben en behouden. Wanneer dat even niet het geval is, of wanneer dat dreigt, hebben wij een breed aanbod aan ondersteuningsmogelijkheden. Het maakt daarbij niet uit of de oorzaak van het probleem bij het werk ligt of bij privé-omstandigheden. In 2022 voegden we twee aandachtsgebieden toe aan onze zogenaamde ‘veerkrachtkaart’: geldzaken en overgangsperikelen. Personeelsadviseur Sanne van den Broek en Othilia Seibert, medewerker Salarisadministratie, leggen uit waarom.
Kan een werkwijze een onderscheidend vermogen zijn?
Het afgelopen jaar merkten we dat mensen die bij ons solliciteerden steeds vaker voor ons kozen door waar we voor staan (het Odionkompas) en de manier waarop we werken (de Odionmethodiek). Deze laatste kreeg in 2022 de nieuwe naam Odionwijze(r) en de bijbehorende training Odionmethodiek heet nu de VIP-training – dat staat voor Visie In de Praktijk. Dat dekt de lading beter, vonden we na voortschrijdend inzicht. Vrijwel alle begeleiders, teamleiders en gedragsdeskundigen zijn inmiddels getraind. Procesondersteuner Sietske Neele legt uit waarom eind 2022 een mooi moment was om Odionwijze(r) af te sluiten als project.
Wat vraagt levensloopbestendig wonen van ons?
Ervoor zorgen dat cliënten zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en ze zo min mogelijk laten verhuizen - ook als ze meer of zwaardere zorg nodig hebben: dat is de laatste jaren het streven van Odion. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Niet alleen stelt deze visie andere eisen aan de woningen, maar ook aan de medewerkers, zo blijkt. Bovendien zijn er grenzen aan wat wij op een locatie kunnen bieden: soms ontkomen we er niet aan om iemand toch te laten verhuizen naar een plek waar specifieke zorg kan worden geboden. Drie medewerkers delen hun ervaringen hierover.