netwerk en meedoen
Hoe stimuleren wij talenten van vrijwilligers?
Tot een aantal jaren terug had Odion een vrijwilligerscoördinator die de vrijwilligersinzet voor alle locaties regelde. Sinds haar pensionering enkele jaren geleden, ligt deze taak bij de locaties zélf – met wisselend succes. Daarom werken we momenteel aan en plan om de organisatie van vrijwilligers in 2023 nieuw leven in te blazen. De collega’s van Odion De Noordster in Purmerend hebben altijd het belang van betrokken vrijwilligers ingezien. Een van die vrijwilligers was Veerle T’Jampens. Wás… Want sinds 2022 is Veerle bij ons in dienst, vooral door haar enorme doorzettingsvermogen.
Hoe helpen wij cliënten hun talenten te ontpooien?
Odion staat voor een samenleving waarin iedereen volwaardig meedoet. Waarin vol vertrouwen gebruik wordt gemaakt van de vaardigheden, interesses, wensen en sterke punten van mensen. Ook als die mensen een beperking hebben. De eerste stap is om de dromen, wensen en talenten van cliënten helder te krijgen, een tweede stap is hen vervolgens te begeleiden naar een plek waar ze deze kunnen ontplooien. Kevin wist zelf al redelijk goed wat hij wilde en waar zijn kracht ligt. Jobcoach Martin Wijker van Odibaan ging een open gesprek met hem aan. Dat resulteerde in werk als ticketcontroleur bij Theater De Purmaryn in Purmerend. Met grote dank aan deze organisatie, die hem hiervoor graag de kans bood.
Hoe wordt meedoen echt meedoen?
Iedereen heeft recht op een zinvolle daginvulling, vinden wij. Veel cliënten voelen zich prettig binnen ons eigen dagbestedingsaanbod. Voor cliënten die iets anders willen en kunnen, gaan we op zoek naar een geschikte plek elders. De kans dat we die vinden, is in 2022 aanmerkelijk vergroot. We tekenden namelijk een samenwerkingsovereenkomst met Businesspark Wormerveer waar ongeveer 700 bedrijven zijn gevestigd. Voorzitter van het businesspark Dick Dekker en inclusie coördinator Sanne Jillings van Odion leggen uit wat de samenwerking inhoudt en wat ze hopen dat deze gaat brengen.
Wat als een wens onmogelijk lijkt?
Wat als een cliënt eigenlijk een heel normale vraag heeft die door allerlei regels, (voor)oordelen en processen niet realiseerbaar lijkt? Gedragsdeskundige Kiki Nortier en persoonlijk begeleider Linda Dijkman van Odion Voorstraat in Wijk aan Zee wilden zich daardoor niet laten weerhouden en brachten hun dilemma in bij de casustafel van Odion. Wat niet mogelijk leek, bleek toch te kunnen. Dat is in onze ogen goede zorg bieden volgens onze slogan ‘Geen vraag te gek’.