vakmanschap
Hoe begeleiden wij cliënten naar een waardig levenseinde?
Met een vergrijzende cliëntenpopulatie en een toenemende zorgzwaarte krijgen wij vaker te maken met cliënten die op onze locaties komen te overlijden. Het vraagt specifieke expertise om deze mensen te begeleiden naar een waardig en passend levenseinde. Onze ouderenlocaties Odion boelenspark en Odion Count Basiestraat werkten mee aan het onderzoeksproject ‘Gereedschapskist Aan de slag in de palliatieve zorg’ voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarin zitten tools, werkwijzen en methodes waarmee ze de cliënt en verwanten kunnen ondersteunen. Persoonlijk begeleider Paola Martens van Odion Count Basiestraat in Zaandijk is een van hen. Locaties die deze kennis en ervaring (nog) niet hebben en hulp wensen, kunnen een beroep doen op ons palliatieve team, waar Michelle van Duijse deel van uitmaakt.
Hoe helpen wij teams om zich te versterken?
Als een team onderling prettig samenwerkt, draagt dat bij aan betere zorg. Daarom biedt Odion diverse tools aan teams waar de samenwerking niet optimaal verloopt. Het team van Odion Kransfontein in Purmerend koos in januari 2022 voor de Mat-methodetraining, een nieuwe training binnen Odion. Het werd een heftig en intensief proces: ‘Er zijn aardig wat tranen gevloeid.’ Toch is het team blij dat ze dit samen zijn aangegaan. ‘De communicatie is echt beter geworden.’
Hoe geven wij richting aan ons werk?
Samen met enkele teamleiders schetsten onze managers Zorg begin 2022 de contouren van een koersplan. Hierin staat hoe wij de komende vijf jaar de uitdagingen aangaan die wij voor ons zien, bij ons streven om zo goed mogelijke zorg te bieden die is afgestemd op de unieke mens. Op basis hiervan vroegen de managers Zorg vervolgens alle teamleiders om met hun teams een aanzet te maken voor een koersplan voor hun eigen locatie. Teamleiders Lenny Aland en Mathijs Afman ervoeren dat als een waardevol proces: het geeft richting aan het werk op de locaties en aan de ontwikkeling van het vakmanschap van de medewerkers.