Voel jij je een ‘Odionner’?
Er is één ding dat jij gemeen hebt met al je collega’s: we werken allemaal bij dezelfde organisatie. De redactie van VONK was benieuwd: hoe verbonden voel jij je met Odion?
Het Odionkompas, de Odionmethodiek… het zijn allemaal zaken die bedoeld zijn om ons te verbinden en alle neuzen binnen onze organisatie dezelfde kant op te krijgen. Bij de redactie van VONK vroegen we ons af in hoeverre dat lukt. We kregen dit keer 85 reacties binnen, zie de grafiek.
Een greep uit de reacties:
Wij hebben weinig contact met andere teams van Odion. Ook is er vanuit Odion weinig interesse voor onze doelgoep. EMB
Binnen de organisatie kost het veel moeite om zaken gedaan te krijgen. Eigen regie voor medewerkers is soms ver te zoeken. Binnen mijn team wordt er veel meer mee gedacht.
Door mijn werk bij communicatie heb ik met veel collega's contact. Dat vind ik erg leuk en daardoor voel ik me ook echt Odionner. Meer dan toen ik nog op een locatie werkte.
Eens: vanuit de visie en het kompas! Minder sterk door veel top down besluiten in de laatste fase van het jaar, onduidelijke koers en weinig communicatie vanuit MT en SB naar medewerkers toe.
Er zijn steeds zoveel nieuwe ontwikkelingen dat ik soms een beetje ontwikkelmoe wordt, dat ik denk: Laat mij me nu maar even op mijn werk focussen in plaats van nieuwe ideeën.
Het gevoel is iets minder positief momenteel door de ontwikkelingen in de functieomschrijvingen met het bijkomende bezwaar wat al dan niet gemaakt kan worden.
Het team ontwikkelt een visie voor de locatie. Dat is voor mij belangrijker dan wat er met verdiepingsdagen buiten de medewerkers om wordt besproken en bepaald. Het management en expertiseteam is dan laaiend enthousiast en gooit er een cursus Odionmethode tegenaan, zonder er bij stil te staan dat er teams zijn die misschien al jaren zo werken. Modetermen zoals verbinding en eigenaarschap, daar heb ik niet veel mee. Ik sluit aan bij de client en beweeg mee met de tijd en de maatschappij.
Ik ben een cliënt maar ervaringsdeskundige.
Ik merk dat door vooral het project meedoen dat ik minder plezier ervaar in mijn werk. Wij proberen al zoveel mogelijk mee te doen, het brengt meer werkdruk mee waardoor ik minder werkplezier ervaar.
Ik vind mijn werk leuk en heb een heel fijn team, maar ik voel me minder verbonden met Odion dan voorheen. Odion is zich naar buiten toe flink aan het profileren, maar ik vind dat er eerst intern meer op orde moet komen. Denk aan een betere waardering voor de medewerkers en een vlottere communicatie tussen locaties en CB.
Ik voel me altijd heel welkom als ik op het SB ben. Ben daar niet vaak maar als ik er ben voel ik me er thuis.
Ik voel me helemaal niet prettig bij de huidige koers die Odion vaart. Ik vind het te zweverig en abstract met termen als verwondering en verbinding. Voor mij zijn dat nietszeggende termen, waar ik niks mee kan. We worden ook allemaal maar geacht hierin mee te gaan. Maar wie bedenkt die termen? En waarom zijn ze er ineens en worden ze door iedereen maar te pas en te onpas gebruikt? Ik doe mijn werk en doe dit goed maar weiger termen te gebruiken die totaal niet bij mij passen.
Als ambulant begeleider NAH/LG mis ik de verbintenis met Odion. Verbintenis missen in de vorm van meegenomen worden in het ontwikkelingsproces, updates en nieuws wat ons niet bereikt omtrent ambulant werken.
Ik voel me thuis binnen Odion, maar ben nog niet bekend met alle teams.
Ik voel mij steeds minder Odionner. Odion probeert naar mijn idee vernieuwend te zijn, maar gaat voor mijn gevoel voorbij aan wat er daadwerkelijk speelt op de werkvloer Ik vind dat Odion meer oog moet hebben voor de medewerkers die het daadwerkelijk met elkaar doen op locaties, hen beter ondersteunen en meer waarderen. Wat hebben wij nodig. In plaats van elke keer met nieuwe termen als verbinding en verwondering te komen. Hier kan ik niets mee.
Ik werk in een fijn en professioneel team en heb leuk werk, maar ik voel me steeds minder verbonden met Odion als organisatie. Ik kan me niet vinden in het popie jopie-achtige clubgevoel dat Odion de laatste jaren probeert uit te stralen. Zorg voor een betere financiële waardering voor je medewerkers, een volwaardig regiokantoor in Purmerend en gebruik minder zweverige termen (verbinding, verwondering etc.) Terug naar de basis!
Ik word door de organisatie meegenomen in het Odion proces, methodiek en het Kompas.
Ik zet mij graag Odion breed in. Via sociale media probeer ik aandacht te vragen voor het werken bij Odion. Hierdoor hoop ik toekomstige collega’s enthousiast te maken. Ik ben ook erg enthousiast om nieuwe collega’s op te eisen.
Ik zoek de verbinding zelf op. Er wordt naar mij geluisterd.
Na de verhuizing van de locatie moet het vertrouwen opnieuw groeien.
Toen ik 20 jaar geleden als 19-jarige ging solliciteren bij Odion, voelde ik me al verbonden met de visie. Deze is in de loop der jaren veranderd en aangepast. Ik ook. Zoals het kompas nu beschreven is, werk ik al langer dan dat deze woorden op papier staan. Ze vertolken precies hoe ik mijn werk zie en probeer in te vullen. Kijken naar mogelijkheden voor de toekomst, met lering uit het verleden.
Top organisatie:)
Vanuit mijn functie heb ik contact met een groot deel van de collega's. Dat werkt heel verbindend.
Wij draaien al jaren op eigen kracht op ons tandvlees en zie geen verbinding.
Ik voel me wel verbonden met Odion. Ik vind mijn werk leuk en heb werkgeluk. De visie en missie kompas en hoe we aan het werk zijn. De ondersteuning voor locaties zou wel beter mogen. ‘Ik ga je helpen’ zou fijn zijn en niet van kastje naar de muur. Of via protocollen denken of dat het heel lang blijft liggen of geen antwoord krijgen, is echt een verbetering nodig en geeft geen energie.