meedoen

Een Odion voor iedereen

Werken aan inclusiviteit gaat uiteraard verder dan alleen oog hebben voor seksuele voorkeur. Toch heeft het voor een aantal cliënten de afgelopen jaren veel betekend dat ‘hun’ locatie zich certificeerden voor De Roze Loper: een officieel keurmerk voor sociale acceptatie en seksuele diversiteit in de zorg. In 2021 hadden tien locaties dit certificaat en na een positieve audit in oktober zijn deze weer een jaar langer geldig. Een van deze locatie is Odion Rumbastraat in Purmerend. Bewoner Mike vertelt hoe zijn geaardheid daar de gewoonste zaak van de wereld is.

Van regio­kantoor naar korfbal­vereniging

De huur van ons regiokantoor in Purmerend loopt op 1 maart 2022 af: reden om een alternatieve werkplek te zoeken voor de cliënten die in dit kantoor schoonmaak- en horeca-werkzaamheden uitvoerden. Deze vonden we in 2021 bij korfbalvereniging Beemster en Purmerend (BEP). Voorzitter Loes Hoogenhoud van BEP vertelt waarom dit zo’n mooie samenwerking is.

Huiskamer van de wijk

Op 9 juni 2021 is in het hart van winkelcentrum De Saen in Assendelft Het Sociale Winkeltje gestart. Wijkbewoners kunnen hier terecht met vragen, ideeën en klachten, of gewoon voor een kop koffie en gezelligheid. Op deze laagdrempelige ontmoetingsplek werken verschillende organisaties samen, waaronder Odion. Door deze samenwerking kunnen ideeën en initiatieven snel worden opgepakt en uitgevoerd. Het ‘winkeltje’ wordt onder meer gerund door een opbouwwerker, de wijkmanager en acht vrijwilligers. Inge en Laura zijn twee van deze vrijwilligers. Zij wonen in de nabijgelegen locatie Odion Kaaikhof en zijn in het winkeltje onder meer actief als gastvrouw.

Van gebouw naar ‘gezicht’

Door mee te doen aan het project ‘Zonder honger naar bed’ krijgt Odion Ismailiastraat in Purmerend wat meer bekendheid in de buurt. Eten dat over is, bieden de medewerkers aan via een Facebookpagina. Buurtgenoten die dat goed kunnen gebruiken, kunnen het bij ze komen ophalen. Dat maakt dat steeds meer mensen in de wijk weten wat er gebeurt in ‘dat gebouw met Odion erop’. Persoonlijk begeleider Manon Floris nam het initiatief.

Meedenken over je eigen label

Op een aantal dagbestedingslocaties van Odion maken cliënten de meest uiteenlopende cadeau-artikelen. Tot voor kort werden deze op verschillende manieren onder de aandacht gebracht en verkocht. In 2021 werd het eerder opgevatte idee uitgewerkt om al deze producten onder één naam te presenteren. Communicatiemedewerker Annemijn Wester en Daniëlle Schalk, persoonlijk begeleider bij Odion Het Watermerk in Krommenie, vertellen over dit proces en hoe een aantal cliënten hierbij vanaf dag één betrokken was.